Slavnost Ježíše Krista Krále

23. 11. 2008 19:09
Rubrika: Kázání

Slavnost Ježíše Krista Krále

23.listopad 2008

            Jako každou neděli tak i dneska jsem vyrazila ráno do kostela. Rychle doběhnout na tramvaj, kterou stíhám zase na poslední chvíli. Nebudu jmenovat kostel ve kterém jsem byla, ale musím říct, že je to moje nejoblíbenější místo v Praze pokud teda nejedu domů, kde se setkávám s Hospodinem při slavení nedělní liturgie.

            Dnešní slavnost Ježíše Krista Krále je nejmladším svátkem ke cti Páně, který svou encyklikou ,,Quas primas‘‘ z 11.prosince 1925 zavedl papež Pius XI. Jejími plody jsou řečeno slovy encykliky ,, přiměřená svoboda, řád, klid, svornost a pokoj. A proč je tato slavnost zařazena až na závěr liturgického roku? Stojí tak více v eschatologické souvislosti. Ukazuje nám, že vyvýšený Pán a Král není jen cílovým bodem liturgického roku, nýbrž našeho pozemského putování vůbec, ,,tentýž včera i dnes i na věky‘‘ (Žd 13,8), ,,Alfa i Omega, první i poslední, počátek i konec‘‘ (Zj 22,12).

            Vcházím do kostela a usedám do lavice, jsem opravdu zmrzlá z venku, takže děkuji Bohu, že tento kostel je vybaven topením. Přichází moje chvíle ztišení a najednou zazní varhany, mše sv. začíná. Normální průběh jako každou neděli, ale s jednou výjimkou. Začíná kázání a najednou se začínám zaposlouchávat a jsem maximálně soustředěná na to, co k nám kněz promlouvá. A mě napadne to je dobrý, to si musím zapsat a podělit se o to i s ostatními.

            Před námi stojí král. Jaký by měl asi být? Určitě se shodneme na tom, že by měl být čestný a spravedlivý jak je to v každé pohádce. Bůh však není král z pohádky. Před sebou máme Boha, který je pro nás velkým tajemstvím. Umíme si vůbec představit jaký je? Může nám někdo přiblížit tajemství Boha? Máme si uvědomit, že někdo stojí nad námi, nad změnami, někdo kdo to s námi myslí dobře. Můžeme v něm vidět tři základní roviny - Je to někdo o koho se můžu opřít. Bůh je transcendentní, nemůžu ho zredukovat na předmět mého zájmu. Bůh je ve všem, především ve stvoření. Bůh král a jeho tajemství má s námi záměr, který směřuje k určitému cíli. To znamená, že překračuje náš čas.

            Náš život má cíl. Občas my lidé jsme zahleděni do sebe a máme Boha za mlčícího. Musíme si však uvědomit jeho Trojiční tajemství. Láskou se stáváme maličcí a touto láskou se přibližujeme k Bohu. On je ten, který přichází. I naše nepatrné gesto u něj nezapadne, je důležité.

            Především jsme povoláni stát se Kristem a s Bohem máme kralovat na věky. Amen

Zobrazeno 1350×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona