Prožívání mojí laické spirituality

24. 2. 2009 22:07
Rubrika: Nezařazené

Co si mám představit pod pojmem laická spiritualita? Je to jen nějaká kopie nebo snad nějaká součást spirituality kněžské? Ne je zcela jiná, autentická a ryzí a má být pravá před Bohem i před lidmi, nejen před věřícími, ale před všemi.

         Každý věřící má v církvi svojí roli. Moc dobře víme, že jiná je práce kněze, jiná politika, učitele nebo matky od rodiny. Pod pojmem spiritualita si představím způsob myšlení, prožívání, jde o posvěcování naší práce. Když se nad tím zamyslíme musí nám dojít, že spiritualita kněze je značně odlišná od té naší.

         Laik nemá dělat to samé jako kněz. Důležitá je role uvědomění si, do jakého stavu patřím. V tomto stavu mám posvěcovat svojí práci a prohlubovat různorodé společenské vztahy. Určitě všichni víme, že existuje všeobecné kněžství všech pokřtěných, které se liší od úřadu udělovaného svátostí kněžství. Jedná se o kněžství, které staví laika tváří v tvář před ostatní lidi, kdy má zastupovat Boha.

         O přesném postavení laika v církvi se moc nemluví. Tak trochu se tím laik staví do  situace, že když se chce stát dobrým, tak nemá jinou možnost, než napodobovat kněze, kterého má před sebou a kterého tak trochu považuje duchovně o kus dál, než je on sám. Stává se tak napůl knězem a nemůže být povzbuzením i pro lidi, kteří jsou daleko od církve a kteří by ho zrovna nejvíce potřebovali.

         A proto žijme každý svoji spiritualitu, jak nejlépe umíme a nesnažme se nikoho napodobovat, zůstaňme sami sebou a tím můžeme být povzbuzením pro druhé.

Zobrazeno 1234×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona